Πολλαπλά προφίλ –του εαυτού μας- στα social media. Καλό ή κακό φαινόμενο?

2023-04-14

Ταξιάρχης Ρέλλιας, MSc

Έφτασαν ήδη οι ημέρες, που θα ευχηθούμε ξανά σε όλο τον κόσμο (άραγε?) Καλή Ανάσταση, Καλό Πάσχα κ.ο.κ…

Έφτασαν ήδη οι ημέρες, που θα αναρτήσουμε φωτογραφίες με τη λαμπάδα, το φαναράκι μας, τα πασχαλινά μας εδέσματα και προετοιμασίες…

Ήδη κάποιοι φίλοι μας στα social media άρχισαν να τα κάνουν όλα αυτά εδώ και μέρες!

Συχνό φαινόμενο σε μεγάλες θρησκευτικές και μη εορτές, που οι περισσότεροι θέλουν να επικοινωνήσουν με τους υπόλοιπους «φίλους» τους στα social media και καθόλου κατακριτέο.


Αυτό όμως, που προκαλεί εντύπωση (άσχημη κατά τη γνώμη μάς) είναι η προσθήκη ετικέτας, το γνωστό tag ή tagging ή tagάρισμα επάνω στη φωτογραφία προφίλ κάποιου και αυτόματα αναγράφεται το όνομά του στη δική μας ανάρτηση, τον παραπέμπει στο χρονολόγιό του και κάνοντας αποδοχή φαίνεται ότι συμμετέχει και αυτός στη συγκεκριμένη ανάρτηση.

Μέχρι εδώ όλα καλά και ουδέν κατακριτέο! Ίσα ίσα που αυτός που προσθέτει και άλλα άτομα με ετικέτα σε μια δημοσίευσή του δείχνει έντονη κοινωνικότητα, αποδοχή, απήχηση στα social media κλπ.

Το δυσάρεστο όμως, πάντα κατά την άποψή μας είναι όταν τα άτομα που προστίθενται με ετικέτα στη δημοσίευση κάποιου είναι ο ίδιος με τα άλλα, τα πολλαπλά του προφίλ…

Έτσι βλέπουμε ότι ο Τάδε εύχεται Χρόνια Πολλά, αισθανόμενος «ευλογημένος» μαζί με τον Τάδε Β, τον Ταδε Γ, τον Tade D κ.ο.κ… Μαζί με τους άλλους εαυτούς του, τους Α, Β, Γ, με ελληνικούς ή λατινικούς χαρακτήρες κλπ.

Τις περισσότερες φορές οι φωτογραφίες προφίλ και εξωφύλλου καθώς και οι πληροφορίες των προφίλ αυτών είναι ίδιες αλλά ορισμένες φορές, χάριν διαφοροποίησης χρησιμοποιούνται διαφορετικές.

  • Με όρους ψυχολογίας αυτό καλείται ψυχική διαταραχή, διπολικότητα ή ακόμα και πολλαπλοπολικότητα (αν είναι δόκιμος αυτός ο όρος) και χρήζει περεταίρω μελέτης.

Στις περισσότερες των περιπτώσεων την τακτική αυτή την ακολουθούν πολιτευτές αρχάριοι, Α' και Β' βαθμού της τοπικής αυτοδιοίκησης και άνθρωποι που ασχολούνται γενικότερα με τα τοπικά κοινά δραστηριοποιούμενοι σε συλλόγους, οργανώσεις κλπ.


Με την τακτική αυτή ίσως και να πετυχαίνουν τα αντίθετα από τα επιθυμητά αποτελέσματα. Το να βλέπεις κάποιον να προσθέτει με ετικέτα τον εαυτό του σε «πολλαπλές εκδόσεις», εύλογα σου προκαλεί την απορία αν έχει πραγματικά φίλους στα social media, που να ενστερνίζονται αυτά που «ανεβάζει» ή όχι και γενικότερα τί δεν πάει καλά…

Στην απορία μου για κάποιον πολιτευτή, που είχε 4 διαφορετικά προφίλ με το ίδιο όνομα και αύξοντα αριθμό γιατί το κάνει αυτό η απάντησή του ήταν ότι συμπλήρωνε το όριο των 5000 φίλων και επειδή είχε πολλά ακόμα αιτήματα φιλίας σε αναμονή άνοιγε και δεύτερο και τρίτο κλπ. προφίλ. Αλήθεια, είναι δυνατόν να θυμόμαστε και να έχουμε μια κάποια επικοινωνία ή επαφή με περισσότερους από 5000 άτομα? Με 10.000 ή 15.000 ή 20.000 για παράδειγμα? Είναι δυνατόν να μας «παρακολουθούν» 20.000 με 25.000 άτομα σε αυτά που «ανεβάζουμε» σαν να μιλούσαμε σε μια ανοιχτή συγκέντρωση σε μια πλατεία? Ρητορικά τα ερωτήματα βέβαια…

Την απάντηση σε όλα αυτά την έχουν δώσει τα ίδια τα social media. Ρωτήστε μας να σας τις πούμε!

Ιδιαίτερα εσείς που ασχολείστε ή σκοπεύετε να ασχοληθείτε με τα κοινά στις επερχόμενες εκλογικές διαδικασίες ξανασκεφτείτε το…

Διαβάστε εδώ προηγούμενο σχετικό άρθρο μας...