Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης (Social Media) και προεκλογική εκστρατεία

2023-02-06

Ταξιάρχης Ρέλλιας, MSc

Στις Αμερικανικές εκλογές του 2016 υπήρχαν βάσιμες υποψίες ότι μέσω του διαδικτύου (κυρίως των social media λογαριασμών των υποψηφίων) διαδόθηκε σωρεία ηλεκτρονικών μηνυμάτων, ψευδών ειδήσεων και προσωπικών μηνυμάτων τους, τα οποία επηρέασαν καθοριστικά την εκλογή του 45ου Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόλαντ Τράμπ.

Έκτοτε η χρήση σε ολόκληρο τον ανεπτυγμένο κόσμο των social media στις εκλογικές διαδικασίες των κρατών εκτινάχθηκε και καθορίζει ουσιαστικά την εκλογή ή μη ενός υποψηφίου.

Ο αλγόριθμος και μόνο της γνωστότερης μηχανής έρευνας στο διαδίκτυο της Google μπορεί να επηρεάσει τις επιλογές των ψηφοφόρων, χωρίς οι ίδιοι να το αντιλαμβάνονται σε ποσοστό 20-80% (έρευνες των Epstein και Robertson) ειδικότερα σε εκλογικές διαδικασίες οπουδήποτε στον κόσμο, όπου η διαφορά μεταξύ των πρώτων είναι ±5% περίπου.

Τα Social Media αποδεδειγμένα παίζουν καταλυτικό ρόλο στη διαμόρφωση της κοινής γνώμης για όλα σχεδόν τα ζητήματα: κοινωνικά, οικονομικά, υγείας, πολιτικά κλπ.

Επίσης, η τεχνολογική εξέλιξη τόσο των ίδιων των Social Media με τις συνεχείς αναβαθμίσεις όσο και γενικότερα με την αύξηση ή/και ευκολία χρήσης των φορητών συσκευών αποκτούν ακόμα μεγαλύτερη δυναμική και το θεωρούμε στην Εναλλακτική Οργανωτική ως το πλέον απαραίτητο εργαλείο στην προεκλογική εκστρατεία κάθε υποψηφίου. Τα τελευταία χρόνια τα άτομα μικρότερης ηλικίας ενημερώνονται σχεδόν αποκλειστικά μέσα από τις αναρτήσεις στα Social Media παρά από την τηλεόραση και ακόμα λιγότερο από το ραδιόφωνο. Πάνω από το 90% των ανθρώπων διατηρούν λογαριασμό σε ένα τουλάχιστον μέσο κοινωνικής δικτύωσης. Οι νεαροί αυτοί πολίτες είναι περισσότερο ενημερωμένοι, έχουν άποψη για περισσότερα θέματα και θεωρείται ότι πρέπει να συμμετέχουν από νωρίς στα κοινά ζητήματα.

Δεν είναι τυχαίο ότι και στη χώρα μας πιά οι πολίτες έχουν δικαίωμα ψήφου από την ηλικία των 17 ετών.

Όσοι θεωρούν ακόμα ότι οι εκλογικές διαδικασίες διαμορφώνονται αποκλειστικά στη στόμα με στόμα επικοινωνία μάλλον δεν έχουν αντιληφθεί τη νέα πραγματικότητα. Η επιρροή ξεκινά από τα Social Media ιδιαίτερα των νεότερων ψηφοφόρων, οι οποίοι είναι πολλοί και για τους δικούς τους λόγους επιλέγουν να απέχουν από τις εκλογικές διαδικασίες κάθε μορφής εθνικές, αυτοδιοικητικές ακόμα και σε αυτές των συλλόγων. Η ευαισθησία των Social Media στο χρόνο, τον τόπο και τον τρόπο μετάδοσης της πληροφορίας-μηνύματος είναι η ειδοποιός διαφορά σε σχέση με τα συμβατικά μέσα. Για παράδειγμα ένα βίντεο, μια εικόνα, ένα σλόγκαν θα «παίξει» τη δεδομένη χρονική στιγμή, στο δεδομένο μέσο. Αν τη χάσει αυτή τη στιγμή ο ακροατής - πελάτης - ψηφοφόρος θα έχει τη δυνατότητα να την παρακολουθήσει μέσα από μια ενδεχόμενη επανάληψη αργότερα, σε κάθε περίπτωση όμως όχι την πραγματική στιγμή, κατά την οποία συμβαίνει. Αυτό το απεχθάνονται οι νεότεροι και όσοι είναι fun των ζωντανών στιγμών, των live, των «συμβαίνει τώρα». Στα Social Media όμως έχει τη δυνατότητα να την παρακολουθήσει ακόμα και live μέσω της συνεχούς ροής των ειδήσεων και αναρτήσεων.

Αν όλα αυτά σου φαίνονται περίεργα ή ακατανόητα επικοινώνησε μαζί μας για μια κατ' ιδίαν ενημέρωση!

Συνεπώς, κάθε υποψήφιος στις επερχόμενες εκλογές θα πρέπει, αν δεν το έχει ήδη κάνει να χρησιμοποιήσει τα Social Media ως το βασικότερο μέσο διάδοσης πολιτικών μηνυμάτων και δράσεων με στόχευση στο κοινό που τον ενδιαφέρει.

Είναι νωρίς? Στην Εναλλακτική Οργανωτική θεωρούμε πως θα πρέπει να έχετε ξεκινήσει τη διαδικασία αυτή από... χθες! Ρωτήστε μας το γιατί.

Τα δημοφιλέστερα, λοιπόν Social Media στην πολιτική είναι με σειρά δημοτικότητας τα παρακάτω:

  • Το Twitter, λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του, όπως η ταχύτητα και η ευκολία στη διάδοση σύντομων μηνυμάτων και σλόγκαν αποτρέποντας τις μακροσκελείς αναρτήσεις, στις οποίες όλοι σχεδόν οι πολιτικοί είναι επιρρεπείς!
  • Το Facebook, το οποίο είναι ακόμα πολύ δημοφιλές αλλά κυρίως σε άτομα μέσης και μεγαλύτερης ηλικίας. Αυτά τα άτομα συνήθως παρακολουθούν και κάποιο ειδησεογραφικό site ή έντυπο μέσο.
  • Το Instagram κερδίζει διαρκώς κοινό μικρότερης ηλικίας και αυτούς που θέλουν να ενημερώνονται μέσω... εικόνας. Είναι το κατ' εξοχήν Social Media της νεολαίας, των ανθρώπων που διαχρονικά θέλουν να αλλάξουν τον κόσμο!

Οι ακόλουθοι (followers) στα Social Media είναι ένας πόρος, που αν αξιολογηθεί σωστά και αξιοποιηθεί έτσι όπως ταιριάζει στον κάθε υποψήφιο μπορεί να δώσει σημαντικές πληροφορίες για το που βρίσκεται έναντι των συνυποψηφίων του. Οι πληροφορίες, που μπορεί να αντλήσει το επιτελείο του από την «κίνηση» στους λογαριασμούς των Social Media μπορεί να κατευθύνει την προεκλογική του στρατηγική και να την προσαρμόσει στις τάσεις, που δημιουργούνται πλησιάζοντας στην τελική αναμέτρηση.

Οι υποψήφιοι μπορούν μέσα στα Social Media να βρουν διαφορετικού ενδιαφέροντος ανθρώπους, διαφορετικής ηλικίας και διαφορετικού τρόπου ενημέρωσης (μετάδοσης του πολιτικού τους μηνύματος θα λέγαμε εμείς καλύτερα). Όλα αυτά μάλιστα στο χώρο, το χρόνο και τον τρόπο του κάθε ενδιαφερόμενου (εν δυνάμει ψηφοφόρου!).

Η σωστή χρήση βέβαια των Social Media είναι ένας άλλος κρίσιμος παράγοντας επιτυχίας μιας προεκλογικής καμπάνιας. Η υπερβολική χρήση τους, οι άσχετες αναρτήσεις κλπ. μπορούν να οδηγήσουν σε αντίθετα αποτελέσματα από τα προσδοκώμενα. Η διαχείρισή τους από έμπειρους επαγγελματίες μπορεί να φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα και τελικά την επιτυχία!

Στην Εναλλακτική Οργανωτική γνωρίζουμε και μπορούμε να αναλάβουμε την προεκλογική σας εκστρατεία στα Social Media από το Α μέχρι το Ω!

Εν κατακλείδι, κάθε σύγχρονη προεκλογική καμπάνια σε όποιο επίπεδο εκλογικής διαδικασίας (εθνικό ή/και αυτοδιοικητικό) και αν απευθύνεται στην Εναλλακτική Οργανωτική θεωρούμε αυτονόητο ότι θα πρέπει να συνδυάζει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο όλα τα παραπάνω.