10+1 tips για την ιδανική ιστοσελίδα το 2021

2021-03-15

Ταξιάρχης Ρέλλιας, MSc

Η ιστοσελίδα είναι η εικόνα της επιχείρησής σου προς τα έξω, προς τους πελάτες και τους προμηθευτές/συνεργάτες σου. Είναι η βιτρίνα σου, τα προϊόντα και οι υπηρεσίες που πουλάς, οι άνθρωποί σου η τιμολόγησή σου, τα πάντα. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να είναι... ιδανική! Αποτελεί πλέον, λόγω πανδημίας (COVID-19) και των περιοριστικών μέτρων τον καλύτερο τρόπο εύρεσης υποψήφιων πελατών. Από την άλλη μια κακοσχεδιασμένη και προβληματική ιστοσελίδα δημιουργεί περισσότερα προβλήματα από αυτά, που προσδοκά να επιλύσει.

Μια καλαίσθητη ιστοσελίδα θα προκαλέσει το ενδιαφέρον του επισκέπτη στο διαδίκτυο και θα τον οδηγήσει να κάνει «κλικ» και να την επισκεφθεί. Θα του εξάψει την περιέργεια να δει περί τίνος πρόκειται, που παραπέμπει αυτό το domain? Που βρίσκεται αυτό το ωραίο τοπίο? Είναι υπαρκτό το συγκεκριμένο πρόσωπο, είναι αληθινή η ιστορία? Μέσα στο «χαμό» από ιστοσελίδες, που υπάρχουν στο διαδίκτυο δες πως μπορεί η δική σου να ξεχωρίζει... Διάβασε παρακάτω τα 10 + 1 tips για να έχεις την ιδανική ιστοσελίδα:

1.  Τι θέλεις να πετύχεις?

Το πρώτο και σημαντικότερο, που θα πρέπει να μας απασχολήσει όταν σκεφτόμαστε να φτιάξουμε μια ιστοσελίδα είναι ο λόγος, που θέλουμε να τη φτιάξουμε. Πολλοί καταστηματάρχες, επιχειρηματίες γενικότερα δεν ξέρουν τι πραγματικά θέλουν να πετύχουν φτιάχνοντας μία ιστοσελίδα. Όταν δε γνωρίζεις το γιατί δεν μπορείς να μάθεις το πώς θα φτιάξεις την ιστοσελίδα σου. Θα την φτιάξεις μόνος σου? Ο γνωστός σου που «ξέρει» από αυτά? Θέλεις να ενισχύσεις τη φήμη της επιχείρησής σου? Την επισκεψιμότητα? Τις πωλήσεις? Όλα αυτά? Αν ναι, με ποια σειρά και σε πόσο χρονικό διάστημα. Στην περίπτωση αυτή θα χρειαστείς οπωσδήποτε να έχεις ένα Digital Marketing Plan.

2.  Αναγνώρισε & κατανόησε τους πελάτες σου

Αφού βρήκαμε το λόγο, για τον οποίο θέλουμε να φτιάξουμε μια ιστοσελίδα ας σκεφτούμε μετά σε ποιόν θέλουμε να απευθύνεται. Θα πρέπει να προσδιορίσουμε με όσο το δυνατό μεγαλύτερη ακρίβεια και αντικειμενικότητα τους επισκέπτες /πελάτες μας. Θα πρέπει λοιπόν να μας προβληματίσουν ερωτήσεις όπως: Ποιο θα είναι το κοινό μας? Ποιο είναι το προφίλ του? Τα ενδιαφέροντά του? Που βρίσκονται οι υποψήφιοι επισκέπτες και εν δυνάμει πελάτες μου? Οι απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα θα σε βοηθήσουν στο σχεδιασμό και την εμφάνιση της ιστοσελίδας σου.

3.  Επέλεξε το κατάλληλο Domain

Το επόμενο βήμα είναι η επιλογή του διαδικτυακού ονόματος της επιχείρησής σου. Οι περισσότεροι ουσιαστικά μετατρέπουν την επωνυμία της φυσικής τους επιχείρησης σε ένα όνομα γλωσσοδέτη για όλους εμάς. Αν για παράδειγμα η επωνυμία της επιχείρησής σου, που φτιάχνει παραδοσιακά γλυκά είναι «Τα σιροπιαστά της κυρά-Βαγγελιώς» σαφώς και δεν θα πρέπει απλά να μετατραπεί σε μια λέξη με λατινικούς χαρακτήρες τύπου «www.tasiropiastathskyrabaggeliws.gr». Το domain της διαδικτυακής επιχείρησής σου θα πρέπει να είναι ευκολομνημόνευτο, αναγνωρίσιμο σε άλλες γλώσσες, να σε εκφράζει, κατανοητό στη γραφή και αντιπροσωπευτικό της επιχείρησής σου και του αντικειμένου με το οποίο ασχολείται.

4.  Επέλεξε τα σωστά χρώματα και γραφιστικά

Σύμφωνα με όλα όσα έχουμε αναλύσει μέχρι τώρα έφτασε η ώρα να επιλέξεις το σχεδιασμό, τα χρώματα και τα γραφιστικά, που θα έχει η ιστοσελίδα σου. Σύμφωνα λοιπόν με το κοινό, στο οποίο απευθύνεσαι, τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες, που διαθέτεις προς πώληση αλλά και το ύφος, που θα επιλέξεις να έχεις, αντίστοιχα θα προχωρήσεις και στην επιλογή των χρωμάτων και των γραφιστικών. Σε ποσοστό 52% οι πελάτες εγκαταλείπουν μια ιστοσελίδα και το 42% δεν προχωρά στην ολοκλήρωση της αγοράς ακόμα και αν το προϊόν του άρεσε αρχικά αν δεν ικανοποιηθούν από το σχεδιασμό και τα χρώματα. Η ομοιομορφία, λοιπόν των χρωμάτων και η καλαισθησία των γραφιστικών, έτσι ώστε να μην είναι βαρετά αλλά ούτε και να προσβάλει το κοινό σου θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη στο στάδιο αυτό.

5.  Λειτουργικότητα και ασφάλεια της ιστοσελίδας

Σε κάθε στάδιο της περιήγησης του στην ιστοσελίδα σου ο επισκέπτης θα πρέπει να μην αντιμετωπίζει προβλήματα στη «φόρτωση» αλλά και στο περιεχόμενο των υποσελίδων. Τα κείμενα θα πρέπει να είναι καλογραμμένα, χωρίς ορθογραφικά λάθη και οι εικόνες να ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Επίσης, βασικό είναι να αισθάνεται ασφαλής, ότι δηλαδή δεν κινδυνεύει ανοίγοντας μια υποσελίδα ή ένα γραφικό ότι θα «κατεβάσει» ιό στον υπολογιστή του. Ειδικά όταν πρόκειται να προχωρήσει σε ηλεκτρονική αγορά καλό είναι να του υπενθυμίζεται ότι η ιστοσελίδα διαθέτει όλα τα απαραίτητα πιστοποιητικά ασφάλειας, έτσι ώστε να μη σταματήσει τη διαδικασία της αγοράς.

6.  Χρηστικότητα της ιστοσελίδας

Οι εποχές, που οι ιστοσελίδες θύμιζαν διαφημιστικό φυλλάδιο σούπερ μάρκετ ανήκουν πια στο παρελθόν. Πλέον ο επισκέπτης θέλει να βλέπει απλές και ξεκάθαρες σελίδες, χωρίς να είναι φορτωμένες με πολλές φωτογραφίες και φράσεις σε διάφορες γραμματοσειρές διάσπαρτες σε όλο το μήκος και το πλάτος της οθόνης. Θέλει να βρίσκει απαντήσεις σε αυτά που τον προβληματίζουν χωρίς να περιπλανιέται για μεγάλο χρονικό διάστημα σε μία ιστοσελίδα ή γενικότερα στο διαδίκτυο. Με γνώμονα αυτή την νέα τάση η Google και άλλες μηχανές αναζήτησης αναγνωρίζουν τις χρηστικές ιστοσελίδες και τις κατατάσσουν ψηλά.

7.  Responsive σχεδιασμός

Responsive ιστοσελίδα είναι η ιστοσελίδα, που εμφανίζεται σωστά σε όλες τις σύγχρονες συσκευές αναζήτησης του χρήστη. Δε νοείται πλέον ιστοσελίδα φτιαγμένη μόνο για Η/Υ. Οι περισσότεροι χρήστες κάνουν τις αναζητήσεις τους μέσα από άλλες, έξυπνες συσκευές όπως το tablet και ακόμη περισσότερο το smart κινητό τηλέφωνο. Και μη βιαστείς να σκεφτείς ότι η επιχείρησή σου δεν απευθύνεται σε αυτούς τους χρήστες. Θα εκπλαγείς όταν διαπιστώσεις από πού σε βρήκαν οι πελάτες σου! Οι responsive ιστοσελίδες, λοιπόν κατατάσσονται υψηλοτέρα στις μηχανές αναζήτησης λόγω κυρίως του ότι περισσότεροι χρήστες περιηγούνται σε αυτές μέσα από το κινητό του τηλέφωνο.

Ένα ακόμα πλεονέκτημα των responsive ιστοσελίδων είναι το γεγονός ότι ο χρόνος «φόρτωσής» τους είναι μικρότερος και δεν αποτρέπει τον επισκέπτη να την εγκαταλείψει. Ακόμη, θα μείνει περισσότερο χρόνο στην ιστοσελίδα σου και αυξάνονται πολύ οι πιθανότητες να ανοίξει κι άλλες υποσελίδες και ενδεχομένως να βρει στη δική σου ιστοσελίδα αυτό που ψάχνει. Δε θα πρέπει να παραβλέπουμε ότι η περιήγηση στο διαδίκτυο είναι μια εμπειρία. Όσο πιο θετική είναι τόσο πιο αποτελεσματική!

8.  Δραστήριο Blog

Σημαντική παράμετρος μιας ιστοσελίδας είναι η ύπαρξη ενός ενεργού και τακτικά ενημερωμένου blog. Δεν υπάρχει λόγος να έχετε ένα blog και η τελευταία φορά, που γράψατε κάτι ήταν πριν ένα χρόνο. Επίσης, καλό θα είναι να γράφετε δικά σας κείμενα, που να εκφράζουν τις αρχές και τη φιλοσοφία της δικής σας επιχείρησης. Μέσα από το blog μπορείτε να αλληλεπιδράτε με τους πελάτες σας και από τις αντιδράσεις και τα σχόλιά τους να βλέπετε πως σκέφτονται. Το Blog αποτελεί έναν από τους καλύτερους τρόπους να βελτιώσετε το περιεχόμενο (content marketing) της ιστοσελίδας σας και συνεπώς το SEO της!

Επικοινώνησε τώρα μαζί μας για να σχεδιάσουμε ΔΩΡΕΑΝ το Digital Marketing Plan της δικής σου επιχείρησης! 

9.  Testimonials

Ειδικό χώρο στην ιστοσελίδα σας θα πρέπει να αφιερώσετε και για τις κριτικές των πελατών σας. Ουσιαστικά αποτελεί το feedback για τα προϊόντα, τις υπηρεσίες, που διαθέτετε αλλά και αν εξυπηρετείτε σωστά. Αν χρησιμοποιηθούν με τον κατάλληλο τρόπο μπορούν να αποτελέσουν την καλύτερη διαφήμιση για την επιχείρησή σας. Ιδιαίτερη προσοχή όμως χρειάζεται η διαχείριση τυχών αρνητικών κριτικών και η αληθής ή ψευδής διατύπωση κακόβουλων σχολίων! Η νέα τάση στον τομέα αυτόν είναι η ανάρτηση βίντεο με την αναφορά testimonials από πελάτες μιας επιχείρησης.

10.  Call to Action Buttons

Εάν θέλετε να συλλέξετε τα email των επισκεπτών της ιστοσελίδας σας με τη συναίνεσή τους δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος από την παρουσία Call to Action Buttons! Τα buttons αυτά μπορούν να προτρέπουν τους επισκέπτες της ιστοσελίδας σας να εγγραφούν στη mail list σας και να λαμβάνουν το Newsletter σας ή να κάνουν εγγραφή για να λάβουν με τη μορφή δώρου ή έκπτωσης μια προσφορά κλπ.

11.  Social Media Marketing

Έφτιαξες την ιστοσελίδα, που ήθελες, με τα κατάλληλα γραφιστικά, είναι responsive, έχει blog, testimonials και call to action buttons αλλά αυτό δεν είναι αρκετό. Μην περιμένεις με κάποιον μαγικό τρόπο να γίνει γνωστή η ιστοσελίδα σου, να «έρθουν» επισκέπτες και να αρχίζουν να ψωνίζουν. Το καθοριστικό βήμα για να γίνει γνωστή η ιστοσελίδα σου στο διαδίκτυο είναι οι εξής βασικές τεχνικές Digital Marketing:

  • Βελτίωση του SEO (Search Engine Optimization). Ουσιαστικά είναι όλες εκείνες οι διαδικασίες online και offline, που θα «ανεβάσουν» ψηλά την ιστοσελίδα σου στις μηχανές αναζήτησης.
  • Παρουσία στα Social Media και Ads. Η ενεργή παρουσία της ιστοσελίδας και ουσιαστικά της επιχείρησής σου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στην έντονα ψηφιακή εποχή, που διανύουμε είναι εκ των ουκ άνευ. Οι διαφημίσεις, που θα βάλεις στα μέσα αυτά θα πρέπει να είναι στοχευμένες και να ανταποκρίνονται στις ανάγκες του κοινού σου.
  • «Χτίσιμο» μιας email list. Το να αγοράσεις μια mail list από μια εταιρεία είναι το πλέον εύκολο και δεν κοστίζει πια τόσο πολύ. Αναλογιστείτε όμως τι κοινό έχουν αυτοί οι άνθρωποι με τη δική σας επιχείρηση και αν ανήκουν στο target group σας. Επομένως θα πρέπει να συγκεντρώνεις σιγά σιγά και με προσοχή τα mail χρηστών, που σε ενδιαφέρουν πραγματικά και θα μπορούσαν να γίνουν πελάτες στην επιχείρησή σου.

Συμπέρασμα

Οι τάσεις για την κατασκευή ιστοσελίδων, που προσελκύουν επισκέπτες και εν δυνάμει πελάτες αλλάζουν τακτικά. Αν θέλεις να έχεις μια ανταγωνιστική ιστοσελίδα θα πρέπει να τις ακολουθείς και να ενημερώνεσαι συχνά. Αυτό βέβαια είναι λίγο δύσκολο λόγω του ότι ως επιχειρηματίας δεν μπορείς να τα προλάβεις όλα. Επικεντρώσου, λοιπόν στις πωλήσεις και άφησε τους επαγγελματίες του χώρου να σχεδιάσουν και να σου φτιάξουν την ιστοσελίδα, που ανταποκρίνεται καλύτερα στις απαιτήσεις της δικής σου επιχείρησης.

Επίσης, θα πρέπει να απευθυνθείς σε ειδικούς για τη Digital προώθηση της ιστοσελίδας σου. Στην Εναλλακτική Οργανωτική έχουμε τον τρόπο, τη γνώση και τη διάθεση να το καταφέρουμε. Επικοινώνησε σήμερα μαζί μας για να σου δώσουμε συμβουλές για την κατασκευή της ιστοσελίδας σου αλλά κυρίως για να σχεδιάσουμε μαζί το Digital Marketing Plan της προβολής της ιστοσελίδας της δικής σου επιχείρησης!